Friss bejegyzéseim

  • etana: Néhány egyszerű ötletet én is összeszedtem, amivel védeni lehet a környezetet. Minden kis "porszem... (2012.09.28. 10:32) Környezetvédelem 1.
  • Földing Gyöngyi: @vazze...: Lehet hogy a csajok kérik majd az elérhetőségedet:) (2012.09.02. 16:09) A tökéletes férfi
  • zZz: @Sadist: igen vazze, vannak benne táncelemek, mert táncnak álcázták, hogy a rabszolgák urainak ne ... (2012.09.01. 11:29) Oktatás, ahogy én nem szeretem
  • Brain Storming: Ez így mindenről szólt, csak nem a női meg a férfi agyról... ):o) (2012.08.29. 10:07) Női agy, férfi agy
  • Spafun: Remek programokat kínálnak augusztusban és sok helyen még szeptemberben is az élményfürdők is. Szi... (2012.08.20. 10:17) Augusztusi programok

Egészséges táplálkozás

2012.06.11. 11:51 | Földing Gyöngyi | Szólj hozzá!

 

Miután tegnap nagy vendégség volt nálunk és valaki jól tele ette a gyomromat, mára gondoltam, valami „könnyű”-t kellene enni. Eszembe jutott a köles kőrözött, ami nagyon könnyű és finom étel.
Megfőzöm a kölest (vagy használhatsz kuszkuszt is, azt főznöd sem kell) és összekeverem tejföllel, sóval és piros paprikával. Én teszek bele egy csöpp őrölt köményt is, és ha van egy kis aprított metélőhagymát. Még jobban kiadja az ízét, ha nem kenyérrel, hanem sárgarépa hasábbal eszed.
 
És ha már egy ilyen recepttel kezdtem, legyen ma a téma az egészséges táplálkozás. Az én problémám alapon ott kezdődik, hogy mi az egészséges. Az egyik tudós azt mondja, hogy a tej az, a másik, hogy nem, nincs is rá szükségünk felnőtt korban. Az egyik természetgyógyász még a pörköltet is karfiolból főzi, a másik szerint muszáj húst ennünk.
 
 
Az egészséges táplálkozás egyenlő az egészséges ételekkel? Szerintem nem, fontos azok megfelelő aránya is. És persze ne felejtsük el az elegendő folyadékbevitelt sem! Tipp, azoknak, akik „elfelejtenek” inni: Tegyél egy ásványvizes üvegben folyadékot (víz, tea) az asztalodra, vagy ahol a legjobban szem előtt van. Amikor ránézel húzd meg alaposan!
 
A szervezetünknek szüksége van fehérjére, zsírra, szénhidrátra, vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre.
Néhány betegség, ami jó arányban megelőzhető egészséges táplálkozással:
-          daganatos betegségek (hazánkban a világon az egyik legnagyobb a halálozási aránya),
-          érelmeszesedés
-          magas vérnyomás, aminek a következménye lehet az agyvérzés vagy a szívinfarktus.
-          II. típusú cukorbetegség.
 
Egy dietetikus ismerősöm ajánlása csak Nektek az egészséges táplálkozásra:
-          Kezdd apró lépésekkel, ne akard egyik napról a másikra felborítani teljes eddigi táplálkozási szokásrendszered! Amikor két dolgot már beépítettél, jöhet a következő 1 – 2. (Valahol azt hallottam, hogy 21 nap kell ahhoz, hogy valami a szokásunkká váljon.)
-          Többször keveset! A normál gyomor akkora, mint egy felnőtt gyomra.
-          Gabonafélék többszöri fogyasztása. Teljeskiörlésű lisztből készült pékáru, korpás kenyér, barnarizs.
-          Zöldség, gyümölcs, főzelékfélék napi többszöri fogyasztása. Főleg nyersen fogyasszuk! Soha ne egyetek konzervet, ha nincs friss, inkább fagyasztottat egyél! A hüvelyesek és diófélék jó alapjai a fogyókúrának, mivel alacsony az energia és magas a rost tartalma.
-          Naponta 0,5 liter tej, tejtermék fogyasztása ajánlott. Nagyon kedvező hatásúak az élőflórás savanyított tejtermékek.
-          Hús, tojás: Naponta fogyassz sovány húst! Nagyon egészséges a hal. A tojással azonban vigyázni kell, heti 3-4 darab elfogyasztása ajánlott, a koleszterin miatt. Belsőségek közül a máj fogyasztása javasolt, de csak havonta egyszer (koleszterin).
-          Zsiradéknak használj napraforgó-, repce- olivaolajat.
-          Minimális sóbevitel
-          Édesség maximum hetente kétszer, akkor is evés után, hogy nem tduj túl sokat enni.
-          Naponta legalább 2,5 liter folyadékot kell inni. Legjobb szomjoltó a tiszta víz, tartós nagy melegben javasolt az ásványi anyagok pótlására a szénsavmentes ásványvíz fogyasztása. Kávét csak mérsékelten igyunk! És jó hír, hogy napi egy pohár bor vagy sör fogyasztása megengedettJ
 
Szóval hölgyeim, lehet sorba állítani a lépéseket!
 
 
 „Az egészséges táplálkozás híveinek néhány érdekes adat:

1. A japánok kevesebb zsíros ételt esznek, és jóval kevesebb náluk a szívroham, mint a magyarok körében.
2. A mexikóiak több zsíros ételt esznek, és kevesebb náluk a szívroham, mint a magyarok körében.
3. A kínaiak nagyon kevés bort isznak, és kevesebb náluk a szívroham, mint nálunk.
4. Az olaszok sok bort isznak, és kevesebb náluk a szívroham, mint nálunk.
5. A németek sok sört isznak, emellett sok zsíros ételt is fogyasztanak, mégis kevesebb a szívroham náluk, mint a magyarok körében.

Következtetés:
Egyél és igyál bármit. Nyilvánvalóan a magyar nyelv használata az, ami megöl. (http://viccek24.hu/viccek/taplalkozas)”
 
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://nok40felett.blog.hu/api/trackback/id/tr774579123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: egészség recept
süti beállítások módosítása