Friss bejegyzéseim

  • etana: Néhány egyszerű ötletet én is összeszedtem, amivel védeni lehet a környezetet. Minden kis "porszem... (2012.09.28. 10:32) Környezetvédelem 1.
  • Földing Gyöngyi: @vazze...: Lehet hogy a csajok kérik majd az elérhetőségedet:) (2012.09.02. 16:09) A tökéletes férfi
  • zZz: @Sadist: igen vazze, vannak benne táncelemek, mert táncnak álcázták, hogy a rabszolgák urainak ne ... (2012.09.01. 11:29) Oktatás, ahogy én nem szeretem
  • Brain Storming: Ez így mindenről szólt, csak nem a női meg a férfi agyról... ):o) (2012.08.29. 10:07) Női agy, férfi agy
  • Spafun: Remek programokat kínálnak augusztusban és sok helyen még szeptemberben is az élményfürdők is. Szi... (2012.08.20. 10:17) Augusztusi programok

Környezetvédelem 1.

2012.07.09. 06:00 | Földing Gyöngyi | 1 komment

környvéd.jpgMunkámból fakadóan munkaköri kötelességem, hogy beszéljünk kicsit a környezetvédelemről! Ígérem kohászati alapismeretek (aki olvasta első bejegyzésemet, tudja, hogy ez az eredeti szakmám) nem lesznek!

Szóval mi is ez a környezetvédelem és miért is fontos?

„A környezetvédelem olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése, a kialakult károk megszüntetése és az eredeti állapot helyreállítása. /forrás: Wikipedia/”

Korábban környezetvédelmen csak az ember közvetlen környezetét értettük, de mára ezt kiterjesztették a teljes környezetre. Beleértve minden élő és élettelen tényezőt.

Miből épül fel a környezet?

Föld, víz, levegő, élővilág, táj és település. Védelmük szerint:

- A Föld védelme: föld felszíne, a talaj, a kőzetek, barlangok és a domborzat.

- A vizek védelme: a felszíni és a felszín alatti vizek.

- A levegő védelme: a légkör

- Az élővilág védelme: a növény- és az állatvilág, mikroorganizmusok

- A tájvédelem: a nemzeti parkok és a természetvédelmi területek és tájvédelmi körzetek

- A települések védelme: lakóterület és ipari park, illetve a mezőgazdasági területek.

Napjainkban a környezetvédelem egyre nagyobb hangsúlyt kap, napi szinten foglalkozik vele a média, az iskolákban programokat szerveznek a diákoknak, minden cég foglalkoztak szakembert és egyre több település tesz próbálkozásokat a szelektív hulladékgyűjtés megvalósítására. De miért kell környezettudatosan élnünk? Biztos te is elég gyakran hallod, hogy fajok halnak ki, mert az életterük megszűnt, hogy földünk bizonyos területein egyre kevesebb az ivóvíz, hogy mennyi folyószennyezés pusztítja a vizek élővilágát, vagy csak gondolj a szmog riadókra! A rengeteg hulladék, szemét, a légkörbe került anyagok szemmel látható változásokat okoztak. Egyszerűen tarthatatlan a mai környezetgyilkos életmódunk. Nem vagyok zöld aktivista, de szeretnék úgy gondolni a leendő dédunokáimra, mint akik játszanak a zöld fűben, nagy fák tartanak nekik árnyékot és ha kifáradnak, lehetőségük van tiszta vízzel hűsíteni magukat. És nem űrhajósruhában, oxigénpalackkal!

A cégeket a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és vízügyi felügyelőség szigorúan ellenőrzi, rengeteg jogszabállyal szabályozza környezettudatos működésüket. Sajnos a pénzügyi támogatást még nem kapják meg a vállalatok, de egyre több az uniós pályázat is a témában.

De mit tehet a magányszemély?

Gyakran hallom, hogy mit tudok én tenni? Olyan kis porszem vagyok a nagy világban!

Egy lépést kell először is megtenni. Ha mindenki csak egy új dolgot vezet be a környezettudatosság felé, összesen már több mérföldet tettünk meg!

Néhány ötlet: TV nézés helyett kirándulás a barátokkal vagy kocsmázás, sportolás, közös játék barkácsolás... Autózás helyett busz, vagy vonat... a természetes alapanyagú bevásárlótáska, akár egy életen át is elkísér. Szelektív hulladékgyűjtés, fogmosás közben zárd el a vizet, ne égjen feleslegesen a villany, stb

Mára ennyi, de még folytatás lesz később. Egy idézettel zárok ma:

„Az ember, aki szerényen sapiensnek, bölcsnek nevezi magát, noha bolondok bolondja, képtelen korlátozni populációjának méreteit, képtelen megakadályozni a haszontalannak vagy károsnak ítélt anyagok felhalmozódását, képtelen alacsony szinten tartani az energiafelhasználását és képtelen békésen együtt élni a bioszférával, amelyből vétetett." / Csányi Vilmos

A bejegyzés trackback címe:

https://nok40felett.blog.hu/api/trackback/id/tr424629534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

etana · http://kornyezetvedelem.wix.com/tudatos#!fooldal/mainPage 2012.09.28. 10:32:20

Néhány egyszerű ötletet én is összeszedtem, amivel védeni lehet a környezetet. Minden kis "porszem" számít.
http://kornyezetvedelem.wix.com/tudatos#!fooldal/mainPage
Címkék: környezetvédelem
süti beállítások módosítása