Friss bejegyzéseim

  • etana: Néhány egyszerű ötletet én is összeszedtem, amivel védeni lehet a környezetet. Minden kis "porszem... (2012.09.28. 10:32) Környezetvédelem 1.
  • Földing Gyöngyi: @vazze...: Lehet hogy a csajok kérik majd az elérhetőségedet:) (2012.09.02. 16:09) A tökéletes férfi
  • zZz: @Sadist: igen vazze, vannak benne táncelemek, mert táncnak álcázták, hogy a rabszolgák urainak ne ... (2012.09.01. 11:29) Oktatás, ahogy én nem szeretem
  • Brain Storming: Ez így mindenről szólt, csak nem a női meg a férfi agyról... ):o) (2012.08.29. 10:07) Női agy, férfi agy
  • Spafun: Remek programokat kínálnak augusztusban és sok helyen még szeptemberben is az élményfürdők is. Szi... (2012.08.20. 10:17) Augusztusi programok

Oktatás, ahogy én nem szeretem

2012.08.09. 06:00 | Földing Gyöngyi | 79 komment

1279612_books_of_owl.jpgKözeledik az iskola és én egyre jobban sajnálom a nagyfiam. Persze ezt neki nem mondom, próbálom tartani benne a lelket, meggyőzni arról, miért kell mindenképp megtanulnia, hogy hol termelnek a legtöbb burgonyát a világon (hátha következő életében krumplibogár lesz), vagy hogy egy ukrajnai cukorgyár éves hozama hány tonna (ha esetleg  gazdag ukrán lányt akarna feleségül venni), vagy hogy mire gondolhatott Homérosz amikor az Odüsszeiát írta (mert ugye ezt az irodalomtanárunk biztosabban tudja bárkinél, még Homérosznál is) és hogy hogy hívták Zrínyi cselédjének édesanyját (na erre már magyarázatot sem tudok szegény gyerekemnek adni).

Valószínűleg elég hiteltelennek tűnök ilyenkor a számára, hiszen amikor néha kikérdezem, akkorákat ásítok, és lapozgatok előre, még hány oldal lehet vissza. Vagy szívesen nézek művészeti dokumentum filmeket, de amikor azt mondják el nekem, hogy nekem mit mondjon el egy festmény, vers, vagy bármi, akkor elmagyarázom a TV képernyőnek, hogy majd én eldöntöm, hogy nekem mit mond a mű.

Tipikusan utálatos óra nekem például a rajzóra. Na nem azért mert nem szeretek rajzolni, festeni, sőt! Pont azért. Nálam ennek az órának a célja a kreatív elme szárnyalása lenne. Ehelyett mit kapunk? Ezt kell rajzolni, olyan színűre és olyan eszközzel. Ja hogy te most rózsaszínben látod a világot és nem tudsz hajlott hátú síró öregasszonyt rajzolni? Drádám vagy szomorodj neki, vagy egyes!

Vagy hogy 18 évesen kikerülünk a gimnáziumból és bemegyünk egy bankba ügyeket intézni, és nem értjük mi is az a kamatláb, a THM és társai? Hogy egyetemről kikerülve sem tudunk semmit a tőzsdéről? Hogy 12 évet tanultunk nyelveket és még sem merünk megszólalni, 10 évig tanítottak rajzolni és nem tudunk rajzolni? És ELHITETIK velünk, hogy nem tudunk!

Vagy az egyetemről kikerült ember nem tudja hogy kell önéletrajzot írni, hogy hogyan menedzselje magát. A gyerekek jelentős része alulértékeli a képességeit, mert ezt nevelik beléjük.

Vagy amikor mindenki tudja, hogy más a férfi és a női agy, vajon miért ugyanúgy próbálnak nekünk megtanítani mindent?

Azt látom, hogy a mai oktatás azt szereti, ha valaki beáll „sorkatonának”, teszi amit mondanak, nem gondolkodik, megy a parancsszó után, jól tanul (persze a túl jó sem jó, mert azzal meg sok a plussz feladat). Ha valaki ettől egy kicsit is eltér, na annak lesz baja az iskola évei alatt, nem kevés. Persze van kivétel a pedagógusok között (lásd egy korábbi blogbejegyzésem a fantasztikus pedagógusról), és a lehetőségeik sem bőségesek. De ne akarjanak sorkatonákat nevelni, én csak azt szeretném. Ha már a tantárgyakat nem ők választhatják meg, legalább a kreatív elméjüket hagyjuk szabadon szárnyalni.

Tantárgyak, amiket én kötelezővé tennék, különböző korosztályokban persze:

-       Hatékony kommunikáció

-       Emberi kapcsolatok

-       Konfliktus kezelés

-       Tartós, minőségi párkapcsolat

-       Személyiségfejlesztés

-       Önbizalom növelése

-       Önmenedzselés

-       Pozitív gondolkodás

-       Egészséges életmód

-       Pénzügyi intelligencia

-       Időgazdálkodás

-       Agykontroll

-       Jobbagyféltekés rajz

-       Mozgáskultúra

-       Komolyzene hallgatása

-       Kötelező filmek

 Azt már le sem írni, milyen órák helyett raknám be ezeket.

Jelenleg szerencsére ezek a dolgok tanulhatóak, tanfolyamokon, könyvekből. Rengeteg plussz idő és pénz befektetésével. De milyen jó is lenne, ha ezt az ingyenes oktatás biztosítaná.

Talán egyszer valóra válik egy nagy álmom. Lesz egy ilyen iskola, ahol ezt tanítják, már a gyerekeknek. És egy, ahol ezt tanítják csak nekünk, NŐKNEK!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nok40felett.blog.hu/api/trackback/id/tr64702262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.08.09. 11:25:47

0 természettudományos elem a listában. Kemény...

AtomCamel 2012.08.09. 11:36:42

agykontroll.. jobbféltekes rajz... :-(
ahha...
-
kár volt elolvasnom..:-(

Vmn 2012.08.09. 11:47:48

Pont a komolyzene? Mi van, ha valaki utálja?

- Mama, miért kell komolyzenét hallgatnom?
- Kussoljál fiam, csak hallgasd.

Ugyanolyan vagy, mint a fent említett hülye tantárgyak, amik ugyan tényleg hülyék, de ezek se jobbak. Hol van autóvezetés? Főzés? Internet használat?

Rosie McGann 2012.08.09. 11:53:23

+ minimum háztartási szintű kémia, fizika, biológia, de kötelezően, legalább a szükséges elméleti részeket beleverve a kölykökbe, mert elképesztő, mennyi baromsággal lehet beetetni a tudatlan embereket ezekben a témákban.

qwertzu 2012.08.09. 11:58:48

"nem értjük mi is az a kamatláb, a THM és társai?"
Figyelni kéne matekórán és tudnád mi a kamatláb.

Ha a kamatszámítás már megvan, akkor a THM már nem bonyolult:
"A THM egyéves időszakra vetített százalékos érték, és mint ahogyan a neve is jelzi, a hitel teljes díját mutatja meg, azaz gyakorlatilag minden olyan költséget tartalmaz, amelyet a pénzügyi intézménynek a tőkén felül fizetnünk kell. Minél alacsonyabb a THM, annál kedvezőbb a fizetendő teljes hiteldíj, vagyis annál olcsóbb a kölcsön."

Ugye milyen rohadt egyszerű?

"Komolyzene hallgatása" Mi ének-zene órán hallgattunk komolyzenét. Akinek ennél több kell, az letölti amire kíváncsi és hallgatja otthon.

"Pozitív gondolkodás" Ha ez kötelező tananyag lesz, akkor mindenki átmegy EMOsba csak azért is.

qwertzu 2012.08.09. 12:03:56

@Rosie McGann: Ez kb. megvan, de ha valaki hülye akar lenni, azzal nem lehet mit csinálni.Például a kollégiumban 10 vegyészhallgató nem tudott hatni a takarítónőre, hogy ne öntse össze a sósavat és a hipót.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.08.09. 12:12:46

@Rosie McGann: Ja. Még jó, hogy a biorezonancia, homepotáia, meg hasonló balfaszságokat nem tette bele a listába. Az már tényleg epic lett volna.

*Puszedli* · http://palinkaszerelmem.blog.hu 2012.08.09. 12:15:12

Agykontroll, jobb agyféltekés rajz pont felesleges.
Elsősorban tiszteletre kéne megtanítani őket , és ha ez megvan utána jöhetnek az általad felsoroltak.

spinat 2012.08.09. 12:30:10

na a rajzórákat pont szabadfoglalkozássá kéne tenni. de rühelltem, hogy rajzolnom kellett.
de ez a jobbagyfeltéke is baromság. de tényleg, a vércsoporrt szerinti diéta miért nincs benne? és külön a lányoknak smineklés és divat?
fiúknak meg a külnbözö csavartípusok megkülönböztése és izzócsere trabantban. Ugyanakkor meg persze sírjunk, hogy nagyon leterheltek a gyerekek.
A waldorfosokról már amúgy megmutatták hogy emocionálisan meg szociálisan húdejók, csak közben már 5. osztályra lemaradnak minden olyan dologban, ami a valós élethez kéne.

Na de ahol a bölcsészek büszkék arra, hogy tökhülyék a biológiához, fizikához, stb, de közben persze ök a müveltek.

:)

FeroxX88 2012.08.09. 12:31:54

Van sok igazság abban amit írsz, de a "komolyzene hallgatás" meg társain, én is csak jót nevettem, ugyan olyan "náci" vagy, mint akiktől óvnád a fiad :D

(am jah mi is hallgattunk komoly zenét ének órán, volt ami tetszett, volt ami nem, most metálos vagyok, de nem fikázom csípőből semmi képpen sem, bár meggyőződésem, hogy a komolyzenét a mai generációknak minőségi szimfónikus film zenéken keresztül kell beadagolni :)

Q-in-Law 2012.08.09. 12:32:05

Na, még egy ezohülye.

Egyébként matematikát kellene oktatni sokkal többet és sokkal magasabb színvonalon. Sajnos az utóbbi 25 évben sikerült megutáltatni az emberekkel a matekot. Gusztustalan, hogy mennyire divatos, hogy ha valaki hülye volt hozzá.

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2012.08.09. 12:33:33

" Jobbagyféltekés rajz".... kineziológiát, távgyógyítást és kártyavetést nem kéne?

Pozitív gondolkodás? Agykontroll? Kötelező filmek?!
Remélem, hogy szimatszatyros, tevaszandálos, kényelmes frizurás, csapatépítős bioanya képzés is lesz; olyan kevés van belőlük.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.08.09. 12:36:31

Ezeknek a kilencven százaléka olyasmi, amit a családban kéne megtanítani a gyereknek, pluszként adni, hogy a tényleges ISMERETEK és TUDÁS elsajátítása könnyebben menjen számukra.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2012.08.09. 13:06:50

"hogy hol termelnek a legtöbb burgonyát a világon"

A magyar nyelvre sem ártana jobban gyúrni.

Elstron 2012.08.09. 13:09:45

@*Puszedli*: Én úgy tudtam, hogy a tiszteletet ki kell érdemelni, esetleg me lehet előlegezni a másiknak, ha vélelmezed, hogy megérdemli. Miért kell arra megtanítani valakit?

A cikk egyébként hulladék. Ugyan mondja már meg nekem a poszter, hogy milyen is az a tartós, és minőségi párkapcsolat. Csak mert ebben az idősebb korosztály sem jár ám annyira az élvonalban. Akkor meg hogyan tanítanák meg ők a fiatal generációnak?

vitaygeorgina 2012.08.09. 13:13:01

@*Puszedli*: arra nem a szülőknek kellene megtanítani a gyerekeiket?

vitaygeorgina 2012.08.09. 13:19:04

@Before: ezt a kommentet nagy betűvel ki kéne emelni, annyira pontos.

A cikkben természetesen benne van egy halom általánosítás. Szeretném én látni azt a magyartanárt, aki megkérdezi a gyerekektől hogy mit gondolt Homérosz, mikor az Odüsszeiát írta. Mert hogy ez minden diák örök frusztrációja, hogy azt hiszi, az irodalom óra és a verselemzés célja az, hogy ő kitalálja, mire gondolt a költő. De ha a tankönyvet kinyitná, és beleolvasna egy tényleges verselemzésbe, akkor láthatná, hogy a szimbólumok felfejtése nem egyenértékű annak a kitalálásával, hogy mire gondolt a költő. Na, hagyjuk....
Ez csak egy része a közhelyeknek, amikkel tele van ez az írás.
Hagyjuk a gyerekek kreatív elméjét szabadon szárnyalni? mikor járt a posztoló utoljára iskolában gyerekek között? Kreatív elmét nagyítóval kell keresni, a nagy átlag a Family guy-Call of Duty-Skrillex témakörben mozog, a kreativitását meg abban éli ki, hogy hogyan lehet a gyengébbet szívatni.
Bármennyire ácsingózik ellene a posztíró, sajnos az iskolának fegyelemre kell nevelni, ha már a kedves szülő tojik bele.

Reggie 2012.08.09. 13:20:28

Remelem a fiad okosabb lesz nalad.

CoSinus 2012.08.09. 13:25:02

Nálad se lennék gyerek.

Ezeket nekem a szüleim tanították. Én meg az én gyerekeimnek tanítom. Ők meg remélem majd a sajátjaiknak.

mirx 2012.08.09. 13:38:49

Aztán csodálkozik az anyuka, hogy a gyerek nem kap állást, pedig milyen fain az önbizalma és a jobbagyféltekés rajza, valamint a konfliktuskezelést is csak néha írja külön.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.09. 13:42:13

van benne nem is kevés igazság, de azért merész gondolat is...

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2012.08.09. 13:50:44

Favágás, tűzrakás, fedezék ásás, legalább 1 db szög sikeres beverése:)
Érettségi mellé jogosítvány és önkéntesen kötelező első véradás:)

Tiboricus Maximus 2012.08.09. 13:57:11

Nekem tanítottak jobbféltekés izét,de hejjesírástt már nem. Az oldszkúl.

Guillaume sous guillotine 2012.08.09. 14:01:15

a pozitív gondolkodást nem lehet megtanítani. amúgy alapvető gazdasági ismereteket tényleg kéne/kellet volna tartani gimnáziumban.

tomcsicsi 2012.08.09. 14:03:48

Hiányolom a listából:
- csákány szakszerű használata
- kenyérsütés mesterfokon
- aszfaltterítés lélektana ...

Sadist 2012.08.09. 14:13:43

Na, nézzük sorban:
- Hatékony kommunikáció: sima csoportmunkával elérhető, nem kell ehhez külön tantárgy.
- Emberi kapcsolatok: ha valaki visszahúzódó és kevésbé szociális, azon nem mindig lehet segíteni, főleg, hogy gyakran a környezete miatt olyan, amilyen.
- Konfliktus kezelés: egybeírandó. Ez is simán integrálható más tantárgyakba, ahol csoportosan kell dolgozni.
- Tartós, minőségi párkapcsolat: ez alatt nem tudom, hogy mit érthetett a posztoló. A fiatalokat megtanítják a jó orális szexre?
- Személyiségfejlesztés: minden személyiség más, ezért baromság tantárgyként oktatni.
- Önbizalom növelése: szintén egyénenként változó, hogy kinek mitől lesz önbizalma. Ez nem olyan dolog, amit lehet tanítani.
- Önmenedzselés: jó kis buzzword, értelme semmi.
- Pozitív gondolkodás: próbáld meg elmagyarázni egy szegényebb családból jött, visszahúzódó gyereknek, akit az iskolatársai is kiközösítenek, hogy álljon pozitívan az élet dolgaihoz.
- Egészséges életmód: erre van a testnevelés. A biológia meg arra, hogy elmagyarázza a kölyköknek, hogy a sok alkoholtól szétmegy a májuk, a dohányzástól szétrohad a tüdejük, ha meg csak hamburgert és kólát zabálnak, akkor elhíznak és cukorbetegek lesznek.
- Pénzügyi intelligencia: az alapokat matekon is meg lehetne tanítani.
- Időgazdálkodás: nagyon egyszerű, pontosan kell kezdeni az órákat, a későket meg kibaszni a picsába. Mindegyik gyerek megtanulná, hogy más idejével nem játszik, ezért a sajátját is megtanulja szépen beosztani.
- Agykontroll: nettó baromság.
- Jobbagyféltekés rajz: nettó baromság.
- Mozgáskultúra: Gondolom táncot vagy hasonlót ért alatta a posztoló. Én szeretem a táncot, de biztos nem tenném kötelezővé. Mindenki táncoljon azt, amit szeretne, ha valakinek az angol keringő tetszik, akkor azt, ha a hip-hop vagy a capoira, akkor meg azt. Azt mondjuk tényleg rossz látni egy buliban, hogy a fiataloknak mennyire nincs mozgáskultúrájuk.
- Komolyzene hallgatása: nettó baromság. Ha valaki nem szereti, akkor minek hallgatni? A zene szórakoztatásra van, ha valakit nem szórakoztat, akkor nem érte el a célját és fölösleges ráerőltetni másokra.
- Kötelező filmek: nettó baromság. Indoklást lásd fentebb a zene szót filmre cserélve.

A magyar oktatási rendszer már akkor is sokkal jobb lenne, ha végre a természettudományos oktatást helyeznék előtérbe és minden nap lenne testnevelés.

Sadist 2012.08.09. 14:15:45

@Jari Litmanen: Amíg a többség azt sem tudja, hogy mi az a logaritmus, vagy hogyan kell kamatos kamatot számolni, addig fölösleges ennél bonyolultabb pénzügyi ismeretekkel terhelni az agyukat.

873ujr3rk 2012.08.09. 14:22:09

nagyon szép gondolatok, nagyon szép design, nagyon szép szinek.
nekem legjobban a kötelező filmek tetszik.
szerintem is legyenek kötelezőek a filmek.

"Aztán egy nap úgy ébredtem, blogger és online vállalkozó leszek (esküszöm nem szívtam füves cigit előtte!). És persze ki is lehetne a célközönségem, mint a 40-en túli nők, csajok.
"

szerintem jól csinálod, csak így tovább, remélem még sok címlapos postod lesz.

eMJe 2012.08.09. 14:26:10

jól indult, de nagy adag .. lett belőle. müllerpopperpéteren meg coelhon edződött a posztoló? :)

873ujr3rk 2012.08.09. 14:29:17

eMJe, miért, szerinted az nem is lehet, hogy magától találta meg a válaszokat ? talán tudsz jobbat ? kritizálni mindíg olyan egyszerű. meg irigykedni.

Sadist 2012.08.09. 14:42:02

@873ujr3rk: Az agykontroll, önmenedzselés, ezotéria és hasonló baromságok jellemzően a negyven körüli (néha sajnos fiatalabb) nőket fertőzik a coelho és müllerpéter idézetekkel együtt. Ők azok, akikre egy szilikon csuklópántot is rá lehet sózni 2999+ÁFA-ért, amitől kiegyensúlyozottabbak lesznek.

873ujr3rk 2012.08.09. 14:43:52

@Sadist: szerintem ez csúnya általánosítás. neked hogy esne ?
és honnan tudod mennyibe kerül egy szilikon csuklópánt ? talán igazából te vagy a coelhoval és müllerpéterrel fertőzött negyvenes kiegyensúlyozatlan ?? mert szerintem igen.

2012.08.09. 14:54:02

@Elstron: akkor rosszul tudtad, mert szükség van egy alapvető tiszteletre embrtársaink iránt. A hatékony kommunikáció kategóriába bele is fér. Nagyjából annyi, hogy úgy viselkedj másokkal szemben ahogyan te is elvárod, hogy idegen bánjon veled. Ez általában jó kiindulópont...

Elstron 2012.08.09. 14:56:30

@A csótány is ember: Erre írtam a megelőlegezett tiszteletet. Ezt általában mindenkivel szemben megejted. Azonban ne mondd nekem, hogy pl. a sarki csöves megkapja ezt tőled, mert akkor egy hazug disznó vagy.

fuakjs11 (törölt) 2012.08.09. 14:59:05

Szóval a suli nevelje fel helyetted teljes mértékben. Értem.

Kakimaki0123456789 2012.08.09. 14:59:28

@qwertzu: "Figyelni kéne matekórán és tudnád mi a kamatláb.:
O, matekoran mindefelet tanulsz, pld a gomb feluletet kiszamolni, egyenletrendszert megoldani, haromszogbe kort szerkeszteni.
Biztos van szo a matematika penzugyi alkalmazasarol is, ami a tananyag - mondd meg te hogy hany %-a a fizetesednek viszont akar 200%-a is lehet :) Erzed az aranyok kulombseget?

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2012.08.09. 15:00:53

Ha a gyerekenek azt is megtanítják, hogy MIÉRT lényeges az, hogy ki a világ legnagyobb burgonyatermelője (mert ők olyan technológiát használnak, mert ott olyan az éghajlat, mert jól menedzselték a piaci kapcsolatokat, mert oda ne próbáljon már a Torgyán József krumplit exportálni, stb.), már előrébb vagyunk (: Tőlem is szokta kérdezgetni a gyerek, hogy jaaaaj, ezt meg azt a hülyeséget miért kell megtanulni, és az esetek 80%-ában tudok rá adni választ, ha már az iskola nem tette meg. A maradék 20%-ra szoktam azt mondani, hogy "azért, hogy szokd a gyűrődést"

Kakimaki0123456789 2012.08.09. 15:01:28

@Sadist: Minden nap tesi... az lenne am a jo, a kover vagy ugyetlen gyerekek onbizalmat minden nap a porig kell rombolni, sot, buktassunk is tesibol!

Kakimaki0123456789 2012.08.09. 15:04:06

@Kovácsné: Miert, te tudod ki az? Az alt. isk. tudas 95%-at elfalejted - van amit jobb is pld par kotelezo olvasmany.
Az iskola celja a midennapokban hasznalhato tudas es muveltseg atadasa es a gyerekek termeszetes erdeklodesenek a felkeltese lenne - szerintem.
Pld sutes-fozes, allatgondozas, barkacsolas ora is nyugodtan lehetne - mindennapos tesi helyett.

Elstron 2012.08.09. 15:05:40

@873ujr3rk: Szerintem hülye vagy. Ezért:

"talán tudsz jobbat ? kritizálni mindíg olyan egyszerű. meg irigykedni. "

Ad hominem. Ad ignorantiam. Keress rá.

Kakimaki0123456789 2012.08.09. 15:10:07

@Kakimaki0123456789: Ja csak most latom a nicked :) Talalo :)))

Sadist 2012.08.09. 15:12:01

@873ujr3rk: Nem vagyok már negyvenes, jobban szeretem a romana regényeket és nagyon is kiegyensúlyozott életet élek a macskáimmal.

Sadist 2012.08.09. 15:20:16

@Kakimaki0123456789: Nem megalázni kell a gyereket, hanem olyan mozgásformát és sportot találni neki, amit élvez és sikerélménye van. Szerinted mitől híznak el a kölykök? Mind genetikai okból? A fenéket, egészségtelenül táplálkoznak, alig mozognak és arra vannak kényszerítve 18 éves korukig, hogy naponta 6 órán keresztül a padban görnyedjenek.

Mezőbándi 2012.08.09. 15:21:40

- Hatékony kommunikáció
- Emberi kapcsolatok
- Konfliktus kezelés
- Tartós, minőségi párkapcsolat
- Személyiségfejlesztés
- Önbizalom növelése
- Egészséges életmód

Tudom, leírták már előttem, de ha ezeket az iskolára akarod bízni, akkor mi a család szerepe?

Advanced Flight 2012.08.09. 15:29:45

Posztoló jól bosszút állt a poroszos iskolarendszeren, mert azért se tanulta meg a helyesírást :-)

Reggie 2012.08.09. 15:39:36

@Kakimaki0123456789: Sot feleltetni es dolgozatot irni sem szabad, nehogy a hulyegyerek onbizalmat porig romboljak.

KenSentMe 2012.08.09. 15:52:52

Hát nem tudom, egy kis igazság van a posztban (pl. egészséges életmód), de azért a nagy része veretes baromság. A jobb agyféltekés rajzolás az nagyon kamu (azóta bebizonyították, hogy nincs ekkora különbség az agyféltekék között), az agykontroll csak közepesen (van benne igazság, de kicsit feltupírozták, hogy eladja a szcientológiát). A komolyzenét túlértékelik, szerintem ma, 2012-ben sokkal nagyobb gáz, ha valaki nem ismeri a 100 legjobb rockbanda listáról legalább 60-nak a teljes életművét (vagy nem tudja, hogy az igazi atya-fiú-szentlélek az Ritchie Valens, Buddy Holly, és a The Big Bopper) , mintha csak nem ismer olyan operákat, amik egy teljesen más világban születtek, más életfelfogást tükröznek és azóta minden aktualitásukat elvesztették. Akiknél ez a műveltség hiányzik, azok hajlamosak azt hinni, hogy a Kárpátia egy jó zenekar. Ugyanígy szerintem az is nagyobb szégyen, ha valaki nem tudja, mi az a szexuális forradalom, a beat nemzedék és az X generáció, mintha ötszáz éves történelmi dolgokkal nincs tisztában.

Azt pl., hogy hogyan éljen az ember minőségi, tartós párkapcsolatban, nem az iskolában, ilyen-olyan emberek véleményéből kéne megtanulni, hanem részben a saját családján keresztül a szüleitől, részben saját tapasztalataiból. Rengeteg dolog van, amit csak "try and error" elven lehet elsajátítani. Annál, hogy egy gyereket nyugodtan nevelnek egy burokban, szerintem sokkal jobb, ha hagyják próbálkozni és hogy néha beverje a fejét - ha fel tud állni utána (és miért ne tudna, hiszen még elég fiatal hozzá), ezerszer többet ér az így szerzett tapasztalatokkal, mint a steril és könyvszagú iskolai tudással. Mondom, szerintem pl. a párkapcsolat tipikusan ilyen téma - néhány rossz korai párkapcsolatból ezerszer többet lehet megtanulni, mint a világ összes könyvéből együttvéve, már csak azért is, mert ott valódiak az érzések és a tétek, a nyereség és a bukás közvetlenül realizálódik.

Órákig írhatnék róla, miért nem tetszik ez a lista, elsősorban azért, mert egy jó hegesztő, üveges, asztalos, programozó, mérnök stb. nem a kiváló önmenedzsmentjével és mozgáskultúrájával adja el magát, hanem a szaktudásával, és ehhez nem azt kell megtanítani a kisgyerekkel, hogyan legyen végtelen önbizalma, hanem hogy hogyan üljön a seggén, nézzen előre és csinálja ugyanazt órákon keresztül. Én elhiszem, hogy az igazán menő embereknek nem ilyen munkájuk van, egész nap öltönyben telefonálnak és kocsikáznak, de én nagy embert csak munkaruhában olajos kézzel szerelve vagy egy asztalnál valamit alkotva tudok elképzelni.

Nekem az a véleményem, hogy egy tisztességes alapfokú oktatás alapképességekre fókuszál (olvasás, olvasásértés, számolás, logikai készségek, kommunikáció, kooperáció, idegennyelvtudás), mert ha ezek megvannak, erre lehet építkezni. A pénzügyi intelligencia pl. nem alapképesség, ez adott esetben ráépül az ember racionalitására és számolási képességeire.

A tisztességes középfokú oktatás ennél sokkal nehezebb kérdés, nem is oldanám meg egy rövid hozzászólásban ezt a problémát, vannak műveltebb és okosabb emberek nálam, akiknek tök jó ötleteik vannak erre, csak sajnos a kutya nem törődik velük. (És még annyi figyelmet sem kapnak, mint ez az ügyetlenül megírt poszt.)

2012.08.09. 16:05:21

@Elstron: persze hangulaton is múlik, de igen, meg. Ha koldulással kezdi, maga alá szarik vagy egyszerűen borzalmasan koszos akkor nem de láttam olyat is aki viszonylag normálisan volt öltözve és (pont akkor) nem művelt semmi antiszociálisat, ha az ember rápillant valakire akkor leszűr néha ilyen következtetéseket egy pillanat alatt.
Ha leszólít szegényesen öltözött ember igyekszem nem elhajtani mielőtt megszólal (ha mondjuk látszik, hogy részeg az kivétel) mert lehet, nem is csöves, vagy valami normális kérdése van amire nem kerül semmibe válaszolnom.
Szóval, igen, az alapvető tisztelet számomra azt is jelenti, hogy az ember igyekszik (!), hogy ne ítélkezzen alaptalanul / túl gyorsan.

A részeg csöves iránt nem sok tiszteletet érzek de az már nem előítéleten alapul hanem látom, milyen állapotban van.

Avarka 2012.08.09. 16:32:00

@VRbagoly: "... operákat, amik egy teljesen más világban születtek, más életfelfogást tükröznek és azóta minden aktualitásukat elvesztették."

azért ezzel az állítással vitatkoznék....

eax_ 2012.08.09. 16:34:40

"Agykontroll"

Kill with fire!

2012.08.09. 16:38:59

Elég baj, hogy a posztíró az iskolától várja a nevelést, amikor az a szülő dolga. Az iskola tanít, a család nevel.

A komolyzene meg nonszensz. Mivel ad egy mai generációnak nagyobb pluszt egy Brahms, mint egy Apocalyptica? (csak hogy közel azonos zenei stíluskörben maradjunk)

zZz 2012.08.09. 16:54:20

Agykontrollért fejlövés járna.
Szimpatikusnak indult ez a bejegyzés, de így nevetségessé vált kissé.

A gimiben, ahova jártam, a mostani lurkóknak komolyzenét kell hallgatniuk ÉS dolgozat formájában felismerniük. Azok az osztályok, ahol én tanítottam egy rövid ideig, írd és mondd, SENKI nem kapott 5öst év végén, még a legjobb tanulók sem.
A gyerekek nagy része NEM szereti a komolyzenét, ezért ennek ajánlása abszurdum. Mai zenét kéne elemezniük, amit szeretnek, nem azt, amit jóformán senki sem szeret.

Kötelező filmek. Aha. És mégis mik lennének azok? Mert tuti nem tudnál olyan listát összedobni, amiről ne lenne vita. Te is csak lenyomnád a torkukon, amiről te gondolod, hogy tudniuk kell.

Tartós, minőségi párkapcsolat: :D Ezt mégis ki a frász tanítaná? Jóformán egy hiteles ember nincs az egész országban, aki ilyesmit taníthatna, nemhogy minden iskolába.

Stb.

Sadist 2012.08.09. 16:57:44

@VRbagoly: "Nekem az a véleményem, hogy egy tisztességes alapfokú oktatás alapképességekre fókuszál (olvasás, olvasásértés, számolás, logikai készségek, kommunikáció, kooperáció, idegennyelvtudás), mert ha ezek megvannak, erre lehet építkezni."

Ehhez még annyi, hogy Magyarországon az emberek negyede (de lehet, hogy harmada is) funkcionális analfabéta. Nem tudom, hogy az utóbbi időben csesződött-e el valami, vagy mindig is ilyen volt az alapfokú oktatás, de legelőször ezzel kellene kezdeni valamit, mert ha megérti, amit olvas, akkor tanulni is könnyebb.

zZz 2012.08.09. 17:08:58

@Sadist: a capoeira nem tánc...
A testnevelésnek pedig úgy lenne értelme, ha hagynák a gyerekeket azt csinálni, amit szeretnének. Csak csináljanak valamit, bármit.
Pl. én kifejezetten utáltam, hogy a talajgyakorlatokat rám erőltették, konkrétan nulla tehetségem van hozzá és nem bírom, ha fejjel lefelé állok. Viszont imádtam a focit és a kosárlabdát. Ha hagyták volna azt a kettőt, szanaszét futom magam minden órán, nem pedig elcsalok minden gyakorlatot, amit a tanár nem lát.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.08.09. 17:15:45

" Persze ezt neki nem mondom, próbálom tartani benne a lelket, meggyőzni arról, miért kell mindenképp megtanulnia, hogy hol termelnek a legtöbb burgonyát a világon (hátha következő életében krumplibogár lesz), "

Szerintem mutasd meg neki ezt, mindjárt elkezd tanulni:
obstacol.com/wp-content/uploads/2012/05/obstacol.jpg

Advanced Flight 2012.08.09. 17:33:15

@HUN_Sector: "A komolyzene meg nonszensz."

Neked. Meg a hozzád hasonló, sokmillió prolinak.
Az elitnek meg mindennapos. De az te sosem leszel.

random guy 2012.08.09. 17:47:23

Azigen! Kedves index, hogyan is kerültem én ide? :D:D:D Agykontroll óra.. úristen...

Ez a "használható tudás" bullshit nagyon túl van játszva amúgy mostanában, egy vers megtanulása, egy matematikai példa megoldása mind mind képességeket fejleszt. Ami tény, az a kémia, biológia túlzott elméletisége, és hogy nagyon individualista az oktatás, nincs elég csapatmunka, de ezt nem egy agykontroll óra fogja előre lendíteni.

Irkutszk 2012.08.09. 17:50:23

Véleményem szerint is lehetne változtatni a curriculumon (bár emlékeim szerint fárasztó volt már a napi 8 tanóra is, ha még hozzápakolunk párat, mikor fognak aludni a gyerekek?). Viszont nem találom praktikusnak a posztíró listáját. Sokkal inkább taníttatnék háztartástant, és alapvető egészségügyi ismereteket az ifjúságnak.

@VRbagoly: "amik egy teljesen más világban születtek, más életfelfogást tükröznek "

Az én meglátásom szerint viszont épp fontos lenne, hogy minél több szempontot megismerhessen az ember gyereke. Így aztán van előtte példa, amelyekből össze tudja tenni saját preferenciáit. Nem kell egyik életfelfogást sem isteníteni, de ha nem ismerjük a lehetőségeket, választási lehetőségünk sem lesz.

2012.08.09. 18:00:50

@Advanced Flight: Troll alert! Kezeltesd magad, vagy vegyél be egy doboz viagrát a kicsi pöcsödre öreg.

khmm... 2012.08.09. 18:07:18

@Sadist: Pont most akartam leírni, hogy az agykontroll meg jobbféltekés izébizé mellől már csak az ezoterikus baromságok hiányoznak.... :-DDDDD

Szerintem inkább a természettudományos oktatást kéne erősíteni, hogy az ilyen karkötős meg csodaszeres áltudományos baromságokat ki tudják szűrni a gyerekek!

Sadist 2012.08.09. 18:53:53

@zZz: Tele van táncszerű elemekkel, onnantól kezdve leszarom, hogy küzdősport, harcművészet, tánc, vagy akrobatikus ugrálás, mind a mozgáskultúrát gazdagítja.

ET-nick 2012.08.09. 19:07:57

Gondolkodni kellene elsősorban megtanítani a gyereket, és akkor ezekkel mind nem lenne problémája. Azonban a posztíró magas sem képes rendszerben, kritikusan és logikusan gondolkodni, így ezt nem tőle fogja megtanulni. Sajnos az iskolai oktatás sem képes erre az esetek többségében. Ez a baj valóban.

Reggie 2012.08.09. 19:27:39

@ET-nick: Ezert kene korlatozni a szulesi jogot.

Földing Gyöngyi 2012.08.09. 21:29:34

@molnibalage: Szó sem volt arról, hogy csak a listában szereplő tantárgyakat kellene tanítani, ezek nekem hiányoznak.

Földing Gyöngyi 2012.08.09. 21:30:39

@Vmn: Avn mód a komolyzene ehetővé tételére. Még az én kamasz fiamnak is sikerült:)

Földing Gyöngyi 2012.08.09. 21:32:50

@*Puszedli*: Igen, a tisztelet kimutatása egymás iránt. Sajnos felnőtt korban sem sikerül mindenkinek.

Földing Gyöngyi 2012.08.09. 21:33:51

@ET-nick: Köszönöm az építő kritikát:)

Földing Gyöngyi 2012.08.09. 21:36:51

@zZz: Remélem ráérek holnap fejbelőni magam, mert ma este még a tartós párkapcsolaton kell dolgoznom:))

Földing Gyöngyi 2012.08.09. 21:38:25

@HUN_Sector: Csak hogy ne aggódj a gyermekeimért. Mindkettő vidám, felszabadult, értelmes gyerek. És szerintem hála a családjának. De az iskolában is eltöltenek napi 6-8 órát, gondoltam ott is segíthetnének:)

Földing Gyöngyi 2012.08.09. 21:44:38

@Sadist: Most már tudjuk, mennyibe kerül egy szilikonos csuklópánt, mert eddig nem vettük a fáradtságot, hogy megnézzük, egyáltalán mire való:)

zZz 2012.08.10. 00:48:43

@Sadist: mert táncnak álcázták a rabszolgák annak idején. Attól, hogy leszarod, még nem kéne a körtére azt mondani, hogy alma.

2012.08.10. 08:39:10

@Földing Gyöngyi: Természetes, csak én úgy látom, az iskola tanítsa meg az ismereteket, de a család neveljen. Sok szülő teljes egészében az iskolára akarja bízni ezt, lerázva magáról a gyermeknevelés terheit. Na ez a baj. S ezt követően az intézményeket okolják mindenért.

Sadist 2012.08.10. 09:30:25

@zZz: A körtére azt mondtam, hogy gyümölcs, hű, micsoda tévedés. Szakadj már le róla.

zZz 2012.08.10. 12:04:31

@Sadist: az alma zöldség, ugye? Mert kb. annyira tánc a capoeira.
Nincs gond azzal, hogy hülyeséget mondtál, de hogy utána még jóformán neked áll feljebb, az nem kicsit gáz.

Sadist 2012.08.10. 14:15:38

@zZz: "Capoeira (/ˌkæpuːˈɛərə/; Portuguese pronunciation: [kapuˈejɾɐ]) is a Brazilian martial art that combines elements of dance and music."

Leülhetsz.

Földing Gyöngyi 2012.08.10. 18:48:11

@HUN_Sector: Ez is teljesen igaz. Erről jutott eszembe, hogy amikor a kisebbik fiam bölcsis volt, ki volt téve az ajtóra egy két oldalas olvasmány a kedves szülőknek, hogy gyermeküknek nem barátra van szüksége a szülő szerepében, hanem nevelőre, mert barátja van a bölcsiben.

zZz 2012.09.01. 11:29:07

@Sadist: igen vazze, vannak benne táncelemek, mert táncnak álcázták, hogy a rabszolgák urainak ne tűnjön fel, valójában harcot gyakorolnak, nem táncot.
Olvass utána baszki.
Címkék: oktatás
süti beállítások módosítása