Friss bejegyzéseim

  • etana: Néhány egyszerű ötletet én is összeszedtem, amivel védeni lehet a környezetet. Minden kis "porszem... (2012.09.28. 10:32) Környezetvédelem 1.
  • Földing Gyöngyi: @vazze...: Lehet hogy a csajok kérik majd az elérhetőségedet:) (2012.09.02. 16:09) A tökéletes férfi
  • zZz: @Sadist: igen vazze, vannak benne táncelemek, mert táncnak álcázták, hogy a rabszolgák urainak ne ... (2012.09.01. 11:29) Oktatás, ahogy én nem szeretem
  • Brain Storming: Ez így mindenről szólt, csak nem a női meg a férfi agyról... ):o) (2012.08.29. 10:07) Női agy, férfi agy
  • Spafun: Remek programokat kínálnak augusztusban és sok helyen még szeptemberben is az élményfürdők is. Szi... (2012.08.20. 10:17) Augusztusi programok

Allergia

2012.09.07. 05:08 | Földing Gyöngyi | Szólj hozzá!

775094_dandelion.jpgÉrdekes dolog ez az allergia. Ma már minden harmadik ember allergiás a felmérések alapján. A mi családunkban mindenki allergiás valamire.

azUramaLaci fű-fa-virág allergiás. Ezt úgy kell érteni, hogy nem tudták megmondani, hogy mire, de minden évben kijönnek rajta a tünetek, csak minden évben máskor és máshogy. Illetve minden évben allergiás egy újabb gyümölcsre. Azt mondja, addig nincs baj, amíg nem minden évben egy újabb húsfélére:)

A nagyobbik fiam pár évente produkál egy pöttyösödéstől akár majdnem fulladásig terjedő tünetet, soha nem sikerült az orvosoknak kideríteni mitől.

A kicsi tejfehérje allergiás, minden visszaterhelésnél teljesen más tünetet produkálva. Itt megemlítenék egy érdekességet, egyik doktornőnk mondta. Bár orvosilag nincs összefüggés, vagy legalábbis nem derítettek még fényt rá, de a legtöbb tejfehérje allergiásnak nagy a szempillája. Nem tudom így van-e, én csak két ilyen gyermeket ismerek, azoknak valóban hatalmas a szempillájuk.

Jómagam pedig kb. 6 évig voltam porallergiás. Orvosilag ez sem magyarázható, de a második szülésemnél elmúlt.

Az öregek azt mondják, régen nem voltak allergiás emberek, vagy csak nagyon ritkán. Ma a piacon egy bácsi mesélte nekem, hogy az ő gyerekkorában is rengeteg parlagfű volt, de azt nem volt szabad irtani, mert az túlélte a legnagyobb szárazságot is, megóvta a parlagon hagyott földeket, hogy aztán átadja a helyét a többi növénynek.

Ma meg 15.000 - 5 millió forintos bírság vár ránk, ha nem írtjuk a kertünkben. Nem tudom, ez az önkormányzatoknál miért nem veszik ilyen komolyan? Na ez egy más téma. Szóval a parlagfű. Épp itt a szezonja. Azt mondja egy túrázós ismerősöm, ő nem kimondottan allergiás rá, de tüsszög egy kicsit tőle. Viszont azt vette észre, ha egy rétre heveredik, távol a várostól, nincs semmi baja. Erről eszembe jutott egy történet, amit egy természetgyógyászattal foglalkozó újságban olvastam. Allergiás gyerekeket vittek el kirándulni. Olyan helyre, ami tele van parlagfűvel. Nem volt semmi bajuk tőle. Mindeni szedett egy-egy csokorkával, hogy itthon elbüszkélkedjen vele, hogy megszűnt az allergiája. Azonban amikor Budapesten leszálltak a buszról, hamarosan jelentkeztek a tünetek. Ugyanis az autók kipufogógáza lemarja a pollen védőburkát, amely alatt a pollenek kis karmai vannak. Ezek a karmocskák irritálják a légutak nyálkahártyáját.

Az emberek többször tanácsolják egymásnak a "kutyaharapást szőrével" terápiát. Utána néztem a neten. Valóban, allergológusok is állatják, hogy létezik parlagfűallergén-specifikus immunterápia, de ezt csak kizárólag orvosi felügyelet mellett lehet végezni, sajátos, ellenőrzött feltételek mellett. Ez a terápia nem végleges, 8-10 évente ismételni kell, illetve nem is mindenkinek hatásos.

Vannak extrém esetek, amikor mi hiába követünk el mindent, mégis súlyos allergiás reakciókat kaphatunk embertársainktól. Nem, itt nem az anyósodra vagy a főnöködre, esteleg a szomszédodra gondolok. Két eset jutott ezzel kapcsolatban eszembe:

Az egyik pár éve volt a híradóban. Egy fiatal lány mogyoróallergiás volt. Bartája pár órával a találkozásuk előtt mogyorót evett és amikor találkoztak csókolóztak, ami a lány halálát okozta.

A másik eset pedig, amikor a férfit már jó ideje vizsgálták, a bőrén fura kiütésekkel. Hosszas vizsgálatok után derült ki, hogy a szeretője krémjére, amivel a testét ápolta volt allergiás. Ugye-ugye, aki a tilosban jár!

Egy videó az öngyógyításról, természetesen Kínából:

http://youtu.be/OLs4lBiibHU

A bejegyzés trackback címe:

https://nok40felett.blog.hu/api/trackback/id/tr334758478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: allergia
süti beállítások módosítása