Friss bejegyzéseim

  • etana: Néhány egyszerű ötletet én is összeszedtem, amivel védeni lehet a környezetet. Minden kis "porszem... (2012.09.28. 10:32) Környezetvédelem 1.
  • Földing Gyöngyi: @vazze...: Lehet hogy a csajok kérik majd az elérhetőségedet:) (2012.09.02. 16:09) A tökéletes férfi
  • zZz: @Sadist: igen vazze, vannak benne táncelemek, mert táncnak álcázták, hogy a rabszolgák urainak ne ... (2012.09.01. 11:29) Oktatás, ahogy én nem szeretem
  • Brain Storming: Ez így mindenről szólt, csak nem a női meg a férfi agyról... ):o) (2012.08.29. 10:07) Női agy, férfi agy
  • Spafun: Remek programokat kínálnak augusztusban és sok helyen még szeptemberben is az élményfürdők is. Szi... (2012.08.20. 10:17) Augusztusi programok

Minden ami citrom

2012.06.17. 08:02 | Földing Gyöngyi | Szólj hozzá!

stock-photo-19333545-lemons.jpgMa a kedvenc görög citromos sütit sütöm meg a családnak. Bár még a tegnapi vacsi a gyomromban van szerintem, vacsorázni voltunk a családdal, egy kedves balatoni vendéglőben. És ugye ilyenkor az ember nem mindig tudja, mennyi is az elég...

Szóval akkor csapassuk szét egy finom és gyors citromos sütivel, amit még anno Stahl Judittól (kedvenc konyhatündérem, mióta leszokott az ujjszopogatásról főzés közben) tanultam. És amíg sütitek olvassatok el itt néhány érdekességet  a citromról!

Görög citromos süti recept

Amire szükséged lesz:

A tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg búzadara, 2 kk szódabikarbóna, 35 dkg cukor, 1 csipet só (női csipet, nem bányász csipet), 1,5 dl joghurt (natúr), 3 tojás, 1 citrom
A sziruphoz: 15 dkg cukor, 1,5 dl víz és 4 gyönyörű érett sárga citrom.
Kell még egy nagy tál a száraz hozzávalók összekeveréséhez és egy kisebb a "nedvesek" összekutyulásához.

Én mindig dupla adagot veszek és a nagy tepsiben sütöm:)

Kezd a sütő előmelegítésével (170 fokra) és a tepsi kivajazásával, mert a tésztát hamar összeállítod.

A nagy tálban keverd össze a "száraz" dolgokat, a kicsiben pedig kézi habverővel a "nedveseket" (joghurt, tojás, egy kanál citromlé és az egy citrom reszelt héja). Aztán a nedveseket öntsd a szárazakhoz és keverd jól össze óvatosan, fakanállal. Utána öntsd a tepsibe és mehet a sütőbe. Amíg ez sül, az úgy kb. 45-60 perc, pont elég, hogy tovább olvassátok a mai bejegyzésem a citromról és elkészítsétek a szirupot a sütire:

Tehát amíg sül a süti és ha már elolvastad az okosságaimat a citromról, készítsd el a szirupot a süti tetejére. Cukor mehet a vízbe, reszeld hozzá a citromok héját és add hozzá a leszűrt levüket is. Ezt a szirupot forrald 4 percig, folyamatos kevergetés mellett.

Amikor a süti megsült, vedd kis a sütőből és szúrkáld meg villával több helyen a tetejét, egy késsel válaszd el a süti szélét a tepsitől. Még melegen, anélkül hogy kivennéd a tepsiből, kanalazd rá a szirup felét, majd egy 1/4 óra múlva a másik felét. Ez az isteni savanykás szirup átitatja az egész süteményt, de nem lesz latyakos. Ha kibírod várni, hogy kihűljön, az jó, mert akkor nem esik szét, amikor felvágod (én szeretem a szétesett citromos süteményt:))

És akkor most egy kis citrom - okoskodás:

A citrom Indiából származik, de szerencsére ma már Európa déli országaiban is terem, hála az arab kereskedőknek, akik elhozták nekünk. Termesztik Floridában és Kaliforniában is (és régen a gimiben az öltöző mellett is; mennyit dörzsölgettük a levelével a kezünk, hogy ne érezzék rajta a cigi szagot). Legismertebb tulajdonsága a magas C-vitamin tartalma (52 mg / 100 g). Ezen kívül van benne P-vitamin, rost szelén, szerves sav, ezért remek hatást gyakorol a táplálkozási egyensúly fenntartására. A mai rohanó világban jó lenne, ha minden nap fogyasztanánk.

A citrom kitűnő szer a megfázásra, az egyik leghatékonyabb vírusölő. Vértisztító (bioflavon) és rákellenes (germánium) hatású. Megelőzheti az izomgörcsöket (tudod, amikor éjjel ütöd azUrad hátát, hogy gyorsan masszírozza a vádlid). Vérnyomás és koleszterinszint csökkentő hatása is ismert. Persze nem akkor, ha a citrom egy sültmalacka szájában van! (Kár, mi?) Sokan nem isszák a citrom levét, mert ég tőle a gyomruk. A gyomorégést a nehezen emészthető étel okozza és a gyomrod csak jelez, hogy már megint telepakoltad! Ilyenkor egy pohár citromos víz nagy segítség lehet.

Vásárlás és tárolás:
Mivel a citrom gyorsan elveszti a nedvesség tartalmát ne vegyünk egyszerre túl sokat. Szabad levegőn egy hétig, hűtőben egy hónapig lehet tárolni veszteség nélkül. Felvágás, hámozás után edd is meg, mert a C-vitamin tartalma gyorsan oxidálódik.

Előkészítés:
Ha csak a levére van szükségünk, egyszerű dolgunk van. Kivéve, ha nagyon kemény a citromunk. AKkor tedd forró vízbe 3 percre, utána könnyen kifacsarhatod. Én előtte mindig lereszelem a citrom héját (a fehér része ne kerüljön bele, mert attól keserű lesz). Ezt elhasználom sütihez, pácléhez, limonádéhoz, vagy jégkocka díszítéshez. Ha a gyermeked épp eltűntette a citromreszelőt, egy percig lobogó vízben blansírozd az egészben hagyott citromot, így utána késsel nagyon vékonyan le tudod hámozni és felaprítani a héját.

Felhasználása:
Héja:

  • mák, dió, túró töltelékbe
  • tea, kávé(!), gyümölcslevek, turmixok, puncs ízesítésére
  • jégkocka tartóba tegyél, úgy töltsd fel vízzel, nagyon dekoratív lesz, főleg ha vegyen a citrom - lime héja
  • hús és rizsételek ízesítésére
  • süteményekbe

Leve:

  • süteménybe
  • limonádénak, gyümölcslevekbe
  • rumot ízesíteni
  • görög szárnyaslevesbe
  • szárnyashoz készült szószokba, halhoz
  • rizottóba
  • pácléhez.

És te még mire használod a citromot?

A bejegyzés trackback címe:

https://nok40felett.blog.hu/api/trackback/id/tr534593206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása