Nekem hetente kétszer biztos kell csinálnom, imádja mindenki.
Sokszor csináljuk, de nem tudunk róla túl sok mindent, ezért gondoltam, kicsit utána olvasok és megosztom veletek is. Forrás a Wikipedia.
Palacsintát már az ókori rómaiak is sütöttek, csak ők placenta-nak (lepény) hívták és csak vízből, lisztből sütötték kövön, vagy bronzpajzson (ez persze, lehet, hogy csak legenda, mert nem tudom a római hősök hogy vették volna, ha harcba indulva folyt volna a placenta a pajzsukonJ). Az a kis apró tény, hogy a pajzsuk valójából fából készült, már nem is zavarjon! Szóval akkoriban nagyon hasznos élelmiszer volt, miután sokáig eltartható volt, így magukkal vihették a férfiak. Nem is lekvárral töltötték ám, hanem hússal! Az kell a jó férfiembernek a harcban!
Valószínűleg a római légiók révén terjedt el a Duna mentén is a palacsinta. Az első magyar nyelvű palacsinta recept 1439-ből származik.
Európa szerte elterjedt, a legkedveltebb meleg tészta féle, amit persze mindenfele másképp csinálnak. Franciaországban élesztős tésztát készítenek és kisütve nyakon öntik egy kis likőrrel vagy citromos vajjal (nem is rossz ötlet!). Malajziában a pandan nevű növény levelét teszik, amitől szép(?) zöld színe lesz, és különleges édes illata. Az oroszok hajdinás, vagy élesztős-búzakorpás tésztából készítik (ilyent már kóstoltam, nekem nem jött be). Marokkóban sütnek édeset (gyümölcsös, szirupos) és sósat (spenótos vagy darált húsos töltelékkel). A mexikói tortillát mindnyájan ismerjük.
És a Hungarikum palacsintánk a Gundel palacsinta, illetve a hortobágyi húsos palacsinta.
Nálunk a fiúk a nutellásért vannak oda, a kicsi a cseresznye vagy eperlekvárosat is nagyon szereti. Nekem a tutti jól bevált tésztarecept, ami nem nem lesz kemény a széle és nem is ragad le:
20 dkg fehér liszt, 2 tojás, 3 dl tej, 2 dl szénsavas ásványvíz, 1 csipet só, ¾ dl étolaj
És néhány töltelék, ami nagyon finom és ha van kedvem magamnak külön csinálni, meg is csinálom:
- Felforralom a tejet, bele a darált mák / dió és cukor, reszelt citrom vagy narancshéj., sűrű masszát főzök. Épp csak felforr, le is zárom. Langyosan kenem a palacsintába.
- Egy kedves ismerősöm kedvence: nutellával megkent palacsintára vékonyan banánt karikázni.
- Az én nagy kedvencem: vaníliapudingot megfőzöm és még melegen beleforgatom a keményre felvert tojáshabot. Kicsit hűl, megkenem a palacsintát és megszórom még magozott meggyel. Isteni finom!
- A fennti csokipundingos változata, abba én nem szoktam meggyet tenni.
Irány a konyha csajok!