Friss bejegyzéseim

  • etana: Néhány egyszerű ötletet én is összeszedtem, amivel védeni lehet a környezetet. Minden kis "porszem... (2012.09.28. 10:32) Környezetvédelem 1.
  • Földing Gyöngyi: @vazze...: Lehet hogy a csajok kérik majd az elérhetőségedet:) (2012.09.02. 16:09) A tökéletes férfi
  • zZz: @Sadist: igen vazze, vannak benne táncelemek, mert táncnak álcázták, hogy a rabszolgák urainak ne ... (2012.09.01. 11:29) Oktatás, ahogy én nem szeretem
  • Brain Storming: Ez így mindenről szólt, csak nem a női meg a férfi agyról... ):o) (2012.08.29. 10:07) Női agy, férfi agy
  • Spafun: Remek programokat kínálnak augusztusban és sok helyen még szeptemberben is az élményfürdők is. Szi... (2012.08.20. 10:17) Augusztusi programok

Mindennapi társalgásunk

2012.08.28. 04:36 | Földing Gyöngyi | Szólj hozzá!

1066564_gossip_girls_1.jpgSiralmas. Egy szóval így mondanám. És nem csak a 10en, 20on éveseké, hanem a középkorúaké pont úgy.

Hányszor hallottad az elmúlt héten: Hát te? mi itt a kérdés? hogy én? vagy mi??????) Vagy: Te is itt vagy? (nem, nem vagyok, a hologramommal beszélsz) Vagy: Iszol? (miközben a pohár épp a szádon).  Buta módon elkezdtem figyelni és azóta rettenetesen idegesít és rengeteget erőmet veszi el, hogy ne úgy válaszoljak, ahogy szeretnék. Garantálom, hogy most te is elkezded figyelni és téged is idegesíteni fog.

És képesek vagyunk akár 10-20 mondatot beszélni az időjárásról. Hogy milyen szép ma, hogy milyen volt tegnap, tegnapelőtt, vagy lesz a héten a hazudós ember szerint. Na ezzel letudva a kommunikáció első öt perce.

Persze nem csoda, hisz meg kell nézni az előttünk álló példákat: a politikusok „öööööö….”-je már kötelező eszköznek tekinthető. Vagy a rádiót hallgatva amikor a műsorvezető lehülyézi a másikat, már fel sem kapjuk a fejünket. Nem szeretem a „régi” időket idézni, de emlékeztek még Kudlik Júliára? Tőle nem igen hallhattunk ilyesmit. Folyékonyan, választékosan beszélt, akkor is, ha nem papírról olvasott. Mégis azt gondolom, hogy nem élne meg a mai médiában. Erről pedig arra a következtetésre jutottam, hogy mi a vevők vagyunk a hibásak, hisz a mi igényeinkhez igazítják a csatornák a választékot. Kicsit ez olyan, hogy mi volt előbb a tyúk, vagy a tojás? A vevő igénytelensége miatt lett ilyen az adás, vagy az adások miatt lett ilyen a vevő.

Az iskolákban is gyakoribb az írásbeli számonkérés, így persze nem beszél a gyerek. Ha beszél, akkor azt, amit be kellett magolnia. 

A kommunikáció velünk született képesség és mint minden velünk született képesség, ez is fejleszthető. Megfelelő gyakorlással egy gyengébb képességű kommunikátor is csodákra képes. Rengeteg jó módszer van arra, hogy megtanítsák az embereket az aktív kommunikációra. Nem épülhetne ez be a tantervekbe? Na mindegy, nekem ez az oktatás dolog a hoppám!

 És akkor ma megérkezett a 13 éves gyermekem az olvasmány naplójával, hogy kész van. Tele ilyenekkel: „h” a hogy helyett, „nt” a nem tudja helyett, stb. Atya ég! No comment…

 Társalgás Magyarország egyik legnézettebb műsorában:

http://youtu.be/TVLenPAMdTQ

A bejegyzés trackback címe:

https://nok40felett.blog.hu/api/trackback/id/tr524735521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: kommunikáció társalgás
süti beállítások módosítása